Grote vuurwerkshow Ede & Lampionnen–optocht

Veilig Vuurwerk Op Enka Ede. Opening door burgemeester René Verhulst

01-01-2019 | ede.nieuws.nl
EDE
 – Veilig Vuurwerk Op Enka 2.0 Na het succes van 2017 is dit de 2de editie. Dit jaar nog groter dan vorig jaar.

Enkawijk en vele anderen genieten van vuurwerkshow

02-01-2019 | gelderlander / AD
EDE
 – Vorig jaar beviel het goed, dus was er dit jaar weer een vuurwerkshow in de Edese Enkawijk. Alleen nu wel net na de jaarwisseling.

Altijd handig om een buurman te hebben die zich professioneel met vuurwerk bezighoudt, als je nog eens een vuurwerkshow wilt organiseren. Ilona van Roekel, bewoonster van de nieuwe Enkawijk in Ede, heeft zo’n buurman. En zij was eind 2017, mede namens bewonersvereniging Op Enka, een van de aanjagers van de eerste vuurwerkshow in de wijk. 

,,Eigenlijk kwam mijn buurman vorig jaar ook met het idee om hier in de wijk een vuurwerkshow te houden’’, kijkt Van Roekel terug. ,,Het leek hem leuk om dat een keer te organiseren voor de wijk. Of dat een leuk idee was. Waarom niet, dachten we toen. En zo is het gekomen.’’

Ede duikt met spectaculaire vuurwerkshow 2019 in

01-01-2019 | EdeStad
EDE
 – Met een spectaculaire vuurwerkshow begon Ede dinsdag aan het jaar 2019. De professionele show op het Enkaterrein werd vanaf twaalf uur middernacht door enkele honderden toeschouwers met bewondering bekeken.

Het was de tweede keer dat hier aan het eind van de maand december een centraal vuurwerkevenement werd gehouden. De fraaie fabrieksmuur fungeerde als rustiek decor en werd tijdens de show mooi verlicht.

AFTELLEN Medewerkers en bedrijven die eraan mee hadden gewerkt, werden genoemd, waarna burgemeester René Verhulst de organisatoren bedankte. 25 seconden voordat het twaalf uur was, telden alle aanwezigen af, tot het startschot van het vuurwerk.

Grote vuurwerkshow Ede versterkt saamhorigheid: 'Dit is de toekomst'

01-01-2019 | Omroepgelderland
EDE
 – Een grote vuurwerkshow op het Enka-terrein in Ede trok in de nieuwjaarsnacht ongeveer 800 belangstellenden. Burgemeester René Verhulst noemt show goed voor de saamhorigheid en veiligheid.

Het was de tweede keer dat de bewonerscommissie op Enka rond middernacht een vuurwerkspektakel organiseerde. Vorig jaar was dat nog op 30 december en toen kwamen er zelfs een kleine 2000 mensen op af. Met de hulp van sponsors heeft de commissie de show mogelijk kunnen maken. Ook de gemeente Ede droeg financieel bij. 

Volgens burgemeester Verhulst, die het publiek kort toesprak en aftelde tot Nieuwjaar, worden dergelijke shows steeds populairder. ‘Dit gaat echt de toekomst worden. Met gebieden waar wel en niet vuurwerk mag worden afgestoken. Het draagt ook zonder meer bij aan de veiligheid. In omliggende wijken zie je nu veel minder vuurwerk. Het is laagdrempelig, gratis en de mensen maken er een feestje van.’

Lampionnentocht en foodtruck bij vuurwerkshow in Ede

28-12-2018 | gelderlander /AD
EDE
 – Voor de tweede maal is er dit jaar in Ede een vuurwerkshow op het Enka-terrein aan de Doctor Hartogsweg. Maar niet alleen gaan er om middernacht knallers en fluiters de lucht in, vanaf 18.00 uur is er al van alles te doen.

Rond die tijd start er een lampionnenoptocht voor de kinderen bij De Fietser aan de Akulaan. Na een tocht door de wijk komt die rond 19.00 uur weer bij De Fietser terug.

Meer vuurwerkvrije zones in Ede tijdens jaarwisseling
Een uurtje later is er een hapje en een drankje vanuit een foodtruck van Onbeschaft. Die blijft de hele avond staan. De vuurwerkshow start na een lichtspektakel en een praatje van burgemeester René Verhulst en belooft nog wat groter en spectaculairder te worden dan vorig jaar, aldus de organisatie op haar website.

Bewonerscommissie Op Enka organiseert de avond, in samenwerking met de gemeente.

Programma vuurwerkshow op het Enka-terrein

28-12-2018 | edestad
EDE
 – Op het Enka-terrein in Ede zal op 31 december een vuurwerkshow plaatsvinden. Ook in 2017 werd er al een show georganiseerd, maar toen een dag eerder. Dit meldt de organisatie.

De show is een initiatief van de bewonerscommissie ‘Op Enka’ en wordt georganiseerd in samenwerking met de Gemeente Ede. De avond begint om 18.00 uur met een lampionnenoptocht voor kinderen. Deze duurt ongeveer een uur en start en eindigt voor De Fietser. Om 20.00 uur sluit er een foodtruck aan met een hapje en drankje voor wijkbewoners en andere vroeg-aanwezigen.

Vanaf 23.30 uur zal er toegewerkt worden naar de jaarwisseling met onder andere een toespraak van burgemeester René Verhulst en het aftelmoment. Om 00.00 uur wordt het vuurwerk ontstoken. 

Meer vuurwerkvrije zones in Ede (EDE TV Nieuws 19-11-2018)

Meer vuurwerkvrije zones in Ede tijdens jaarwisseling

14-11-2018 | gelderlander
EDE
 – Ede heeft voor de jaarwisseling weer een aantal gebieden aangewezen als vuurwerkvrije zone. Die liggen net als vorig jaar rond Ziekenhuis Gelderse Vallei, de hospices en de twee kinderboerderijen. Daarnaast is ook een aantal tunnels vuurwerkvrij verklaard.

De fiets- en voetgangerstunnels zijn toegevoegd aan de lijst, omdat het afsteken van vuurwerk in tunnels extra geluidsoverlast geeft voor omwonenden. Binnen de vuurwerkvrije zones is het afsteken van vuurwerk tussen 18.00 uur op oudejaarsdag en 02.00 uur nieuwjaarsdag verboden, met uitzondering van zogeheten fop- en schertsvuurwerk, zoals sterretjes, knaltouwtjes en dergelijke. Buiten de hierboven genoemde tijden is het afsteken van vuurwerk sowieso verboden.

Vorig jaar organiseerde de gemeente Ede voor het eerst ook een openbare vuurwerkshow. Die werd op 30 december gehouden op het Enka-terrein en trok zo’n drieduizend toeschouwers. Dit jaar komt er op dezelfde plek een vervolg, alleen op oudjaarsavond rond middernacht.

Tijdens komende jaarwisseling meer vuurwerkvrije zones in Ede

14-11-2018 | omroepgelderland
EDE
 – Het lijkt misschien nog ver weg maar het moment om vuurwerk af te steken tijdens de jaarwisseling komt met rasse schreden dichterbij. Niet iedereen is even blij met de overlast die ermee gepaard kan gaan. Daarom laat de gemeente Ede woensdag weten een plan van aanpak te hebben opgesteld om de overlast van consumentenvuurwerk zoveel mogelijk terug te dringen.

Inwonerspanel
Onderdeel van het plan is om te meten hoe de Edese bevolking staat tegenover een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk. Hiervoor is het inwonerspanel van de gemeente ingezet. Hoewel het panel geen afspiegeling is van de Edese bevolking, geven de resultaten volgens de gemeente een eerste beeld van de meningen in Ede.

Uit de peiling blijkt dat twee vijfde van de panelleden weleens vuurwerk afsteekt tijdens oud en nieuw. Het afsteken is met name populair onder de jongeren tot 30 jaar en bij mensen tussen de 30 en 50 jaar.

Helft van ondervraagden voor een algeheel vuurwerkverbod
De helft van de ondervraagden is voorstander van een algeheel verbod op vuurwerk. Ruim een derde is tegen. Het aantal voorstanders van een verbod neemt toe met de leeftijd. Negen van de tien panelleden is een voorstander van vuurwerkvrije zones. De resultaten van het onderzoek worden zoveel als mogelijk meegenomen in het vuurwerkbeleid voor de komende jaarwisselingen.

Vuurwerkshow Ede; 'Iedereen heeft waar voor zijn geld'

30-12-2017, 20:11 | EdeStad.nl
EDE
 – De vuurwerkshow die zaterdagavond werd gehouden op het Enkaterrein in Ede was een groot succes. Ruim duizend mensen genoten van een tien minuten durende show van licht en geluid. Medeorganisator en pyrotechnicus Johan Weidenaar kijkt met een tevreden gevoel terug.

Ted Walker
,,Vuurwerk komt nog al eens negatief in het nieuws”, vindt Weidenaar. ,,Maar dat komt voornamelijk doordat er illegaal vuurwerk wordt afgestoken. Wat mensen vanavond gezien hebben was allemaal consumentenvuurwerk. Veilig vuurwerk waar zij met elkaar van hebben kunnen genieten. Een lampionoptocht vooraf en een hapje en drankje achteraf maken wat mij betreft een dergelijke avond compleet.”

 VERBLUFFEND SPEKTAKEL De show werd mede mogelijk gemaakt door een aantal bedrijven en door de ‘Ede doet waardebonnen’. Het vuurwerk werd gestart door burgemeester Verhulst. Het eerste waar Verhulst aan dacht tijdens de show was; ‘Iedereen heeft waar voor zijn geld’. ,,Het was een verbluffend spektakel, het was veilig en iedereen stond te genieten”, reageert de burgemeester achteraf. ,,Jong en oud, mensen die anders wellicht bang zijn of zich zorgen maken over de veiligheid van hun kinderen gaan hier naartoe.”